Evezni mentünk, búzát loptunk, de megérte….

  Az evezés mellett mindenféle hülyeségben benne vagyunk, például évek óta magunknak sütjük a kenyeret, ami azt hozta magával, hogy tőlünk bármelyik pékség tönkre mehet, csak akkor veszünk boltit, ha nagy a kényszer. Kenyeret sütni pofonegyszerű, semmi cicó, liszt, só, élesztő és olívaolaj kell hozzá. A jól bevált alapreceptet csak ritkán variáljuk, mondjuk a sült hagymás vagy a tökmagos verziót szívből ajánljuk, de lopott búzából meg sosem sütöttünk, így ezt is ki kellett próbálni.

051b7d82-292c-4331-9c83-f0211ce7dced.jpeg
A Tisza-tó lett az új törzshelyünk, a mesterséges paradicsom végtelen túralehetőséget kínál, méghozzá úgy, hogy nem költjük el rá a Jóisten pénzét. A szállásunktól öt percre volt a Szabics kikötő, ahol háromezerért parkoltunk és használhattuk a beszállót. Örök barátságot kötöttünk némi diákcsemege segítségével a kikötő pulikutyáival, és nagy adag sült krumplival laktunk jól a helyi büfében.

66d6af75-89d5-4d57-bbf2-c729fef2b96f.jpeg

Első nap Óhalász volt az úticél, a falu teljesen elnéptelenedett, majd eltűnt, amikor szabályozták a Tisza vizét. Ma már csak egy 1848-as emlékhelyként szolgáló kereszt es egy információs tábla emlékeztet az egykori településre.


1b788e08-d42f-48b5-b376-6cd5bae4de93.jpeg

Gyorsnak kellett lennünk, mert estére brutális vihart ígértek a meteorológusok, úgyhogy tényleg csak egy villámlátogatásra volt időnk az egykori falu helyén. Jótanács: rengeteg a szúnyog és a csalán, erre fel kell készülni….

79813c4c-3f59-4e1a-83e8-55afdf8a32f3.jpeg


77bb74fb-3f5a-4bbc-a7e4-33618d8f183a.jpeg

Másnap egy délutáni túrát néztünk ki magunknak, a Tisza-tó kevésbé ismert tiszavalki végét céloztunk meg. Megnéztük a IX-es öblitőcsatornát, a Nagy Lilik kilátót, ami tavaly készült el. A környék pedig  igazi madárparadicsom, szóval megéri a túra…

82bc4d21-5a8e-4625-a5c5-9769766585a7.jpeg

A Szivárvány kikötőben a Kicsi Stég büfében isteni a sült kolbász és a hurka (volt csülökpörkölt is) fejenként két üdítővel nem egészen ötezerből jól laktunk, ezerötért parkoltunk és használtuk a beszállót, szóval gazdaságos nap volt. 

c625b6f0-4459-4170-b9bd-7e4a0dd87110.jpeg

9bede8ca-abca-4e20-880b-251814269453.jpeg

Aztán hazafelé szembejött az a bizonyos búzatábla. Előkaptunk egy szatyrot,  búzatolvaj üzemmódra kapcsoltunk és öt perc alatt szedtünk egy szatyornyi kalászt. 


cfeb02c8-b599-419d-90a2-2a009402c524.jpeg
Ebből a mennyiségből hetven deka mag lett, amit aprítóba raktam, háát, az őrlés kb 85%-ban sikerült, mert az aprító mégsem egy malom, de azért lett egy kis veknire való liszt, amit gyorsan meg is sütöttünk. 

bb9f147a-b43f-404a-852b-4de0c0ac4314.jpeg
c1abad37-aab5-49bc-b40a-b955ed9376a5.jpeg

Jelentem, a kenyér zseniális lett, tökéletesen passzolt az út mentén vásárolt borsos es snidlinges kecskesajthoz, amit Bernáth Ervinnél vettünk