Emlékgyár a vízen- így fotózz és videózz evezés közben

Amióta a technika elérhető áron a fenekünk alá rakja minden jóságát, gyakorlatilag mindenki fotózik és videózik. Életünk összes jó és rossz pillanata ott van a zsebünkben, a telefonunkon, vagy ha kicsit kényeztetni akarjuk magunkat, akkor egy 2-3 gyufásskatulya méretű kamerában.

2021-07-15_3.png

 Akinek egy icipici affinitása van a képekhez, az gyorsan rákattan a témára, sportkamerákat például egészen baráti áron lehet kapni, és ezekkel ma már tényleg minden, de minden megvalósítható, nem kell hozzá még csak profi filmesnek sem lenni.             

 Kezdjük egy nagyon fontos dologgal. Szép dolog mobiltelefonnal videózni, de mielőtt megnyomod a gombot, VEGYÉL RÁ EGY VÍZÁLLÓ TOKOT!!! Hidd el, nem szép látvány a patakban/tóban/tengerben elmerülő mobil, különösen, ha két hete vetted részletre, két éves rabszolgasággal  hűségnyilatkozattal nehezítve az életedet. Az Aliexpress megoldja 1500 forintból, tényleg megéri, és nem ront annyit a képminőségen, hogy azért megérje kockáztatni. (Igen, mi is csak egyszer nem rögzítettük a sportkamerát karabinerrel a kajakhoz, Viktor azóta is moncsicsifejet vág, ha eszébe jut az elveszett jószág...)

k3_1.jpg

 Ha gondolsz egy merészet, és vennél a deszkádra vagy kajakodra egy menő sportkamerát, akkor is érdemes előbb körbenézni, a retinádra tetoválni, hogy mennyit szánsz rá, és gondolkodni kicsit azon, hogy mire szeretnéd használni. Ha nem viszel csoportokat, nem kell a Loch Ness-i szörnyre vadászni, akkor elég egy belépő szintű sportkamera. A közepes árfekvésűek is rögzítenek HD felbontásban, vízállóak, és nem kell egy kisebb lakás árát otthagyni értük. 

            

A hagyományos kamerákhoz képest klasszisokkal jobb élményt ad a gimbal-al, azaz  háromtengelyes képstabilizátorral ellátott kamerák képe. Nyilván mindenki a DJI termékeit fogja ajánlani, valóban tök jók, de ha szétnézünk az ázsiai piacon, olcsóbb megfejtések is vannak, például a FIMI Palm, a maga 70-80 ezres árkategóriájával pont megfelel a célnak, tényleg nem kell minden pénzt elszórni kamerára, kell az hajóra, meg más apróságra. 

           

 Mi jelenleg DJI Osmo Action 4-et használunk, valóban nem olcsó, de kép és hang tekintetében tökéletes megoldást ad. Mellé van egy Osmo Pocket 2, amihez már adnak vezeték nélküli csíptetős mikrofont, ergo akár egy interjú elkészítése is megoldott. és ha már a márkákról beszélünk, sok rajongója van a Gopro-nak is, blogbarátunk, a Kajak kaland írója, Faragó Ferenc például a kajak elejére, vagy saját magára és a hajó végére is tesz egy -egy kamerát. Így a végeredmény, ahogy alább a videóban látjátok, színes-szagos, izgalmas videó, amit tényleg szívesen néz az ember. Feri tapasztalatát úgy fogalmazta meg, hogy a Gopro 10-es szériájától a belső stabilizátornak köszönhetően cseppet sem billeg a kép, remek minőség és jó szerkeszthetőség jellemzi a videókat. a hangot pedig egy DJI Mic-rögzíti, szóval még a márkák közötti átjárhatóság is meg van oldva. 

       

Aztán itt van még egy megfejtés: a 360 fokos kamera, aminek másik barátunk, Farkas-Kontra Máté nagy rajongója, és tényleg, ez a technika nemcsak hogy mókás, de tényleg látványos módja az élmények megörökítésének, szóval érdemes akár erre is gondolni kameraválasztáskor.  

        

 A kivitelezést illetően nyilván a vízszintes/fekvő felvételeket, fotókat preferálja a legtöbb közösségi felület, kivétel ez alól a Tiktok, ami inkább függőleges/álló videókkal, fotókkal szórja tele a netet. Érdemes végiggondolni a felhasználást, vízszintesből könnyebb függőlegest készíteni, a függőlegesből nehezebb vízszintest, az mindig furán néz ki... 

@holevezzek Klasszikus Balaton-átevezés #fonyód #balaton #summer #surfski ♬ Everybody Dance Now - The Mington Winters

 Spórolós tipp: 

Érdemes körülnézni a használtcikk piacon, az eredeti ár 60-70%-ért lehet tök jó kamerákat találni.  A sportkamerákat lítiumos akksival látják el, ergo még ha használtak, akkor is jól működnek. Ha nincsen egy kamera rommá verve, összetörve, akkor jó eséllyel még évekig használható. Amire érdemes költeni, az egy jó minőségű micro sd kártya, a gyorsasága sokat segít a végeredményen. 

Technikai tipp:

Tervezzétek meg, hogy milyen felvételt szeretnétek az evezésről. A hajó elejére, hátuljára rögzített eszköz képét úgy állítsátok be, hogy vegyétek figyelembe az aranymetszés szabályait, ha rajta vagytok a felvételen, akkor ne takarjátok ki a tájat, a vizet, a horizont nagyjából a kép alsó harmadán legyen.  

img_9421.JPG

Figyeljetek a képminőségre a videók és fotók továbbításakor. A Facebook messengere például lebutítja a fájlokat. A Google Drive, vagy az Icloud viszont eredeti méretben tárol és egyetlen linkkel megoszthatók a fájlok.

A videók megvágására pedig van egy csomó ingyenes app a mobilokhoz, például a Tiktok égisze alatt futó CapCut, vagy a Gopro Quik nevű appja, mindkettő rengeteg zenét, effektet kínál a felhasználóknak. 

Szóval fotózzatok, videózzatok evezés közben, mert a szép élményeket érdemes megörökíteni....ha pedig küldtök jó kis evezős videóket, mi megosztjuk azokat is :)