Zsebtutaj projekt a kis magyar Amazonason

Az Ásás-csatorna még mindig zseniális, ha igazi túlélős-dzsumbujbankúszós-káromkodvaevezős helyet kerestek, akkor nagyjából kötelező útvonal. Az más kérdés, hogy ki mennyire bírja idegekkel az alacsony vízállást, de ezesetben nekünk talán ez a helyzet még jól is jött, merthogy ki kellett próbálni mennyit bírnak az új hajók. 

img_6125.JPG

Amikor láttuk, hogy az Itiwit burkoltan posztolni kezdte packraftjának első fotóit, felcsillant a szemünk. Volt már otthon mindenféle úszóalkalmatosság, felfújható és merev egyaránt, de a női retikül méret eddig kimaradt. Viktor vett ugyan a Bajkál tó környékéről egy Bilutát, de valahogy nem lett szerelem. 

img_5712.jpg

Aztán ahogy forgalomba került, nagyjából elsőként csaptunk le rá a webshopban, nem kis beruházás, de ráfogtunk egy névnapot, és megérte. 

img_5634.jpg

A hajókat helyes kis csomagban hozta a futár. A tatyó egyben a pumpazsák, én, mint bénaszőke is 10 perc alatt simán felfújtam vele a csónakot, de előtte a nyitott zippzáron keresztül belerejtettük a száraz ruhákat, elvégre bőven van benne hely. A lábrésznél elfér két 10 literes vízhatlan zsák, ami kényelmi okokból is jó, ha ott van, lábtámasznak ugyanis tökéletesek. A hajó elejére pedig fel lehet csatolni egy 30 literes zsákot, amiben elfér a víz, az élelem, meg minden hülyeség, amiről a nap végére kiderül, hogy kár volt becsomagolni.

img_5638.jpg

Mindenesetre tényleg kényelmesen érkezéstől számítva 15 perc múlva vízen voltunk.

img_6124.JPG

Elsőre a tavalyi kedvenc pocsolyánk, az Ásás csatorna lett a teszthely, Répcevisnél szálltunk be, ott, ahol rögtön egy kis zúgó van a híd alatt és onnan egészen Bükig mentünk, ahol a szállásunk volt. (itt mondanám, hogy a Birdland villaparkban 4 fős apartmanok vannak baráti áron, sofőrünknek, Gábornak pedig ezúton köszönjük, hogy csak egy kicsit nézett bennünket hülyének a furcsa túra miatt)

Szóval a villanypásztorral őrzött tehenek mellett becsobbantunk, és átverekedtük magunkat 10-15 kilométernyi susnyással, rőzsegáttal és kisebb nagyobb zúgóval tarkított vizen.  

       

Lehet fintorogni a felfújható cuccokra, de ezek a hajók megintcsak hozták a jó öreg itiwit minőséget. Hiába rángattuk át őket az összes rőzsegáton, mentünk neki szederbokornak és kiálló faágaknak, meg sem kottyant nekik. A három és fél kilós pakkot pedig simán átemeltük mindenen, még egy kukoricáson is átvágtunk velük, pedig akkor már túl voltunk a táv két harmadán és ölni tudtunk volna a fáradtságtól. Ráadásul ahhoz képest, hogy egy szkeg nélküli gumikacsáról van szó, tökéletesen irányítható, és ami nekem szőkenőnek külön fontos, hogy kényelmes az ülése, nem kell egy óra múlva reumatológusért vinnyognom. 

img_6123.JPG

Ha az árát firtatjuk, bőven a piaci átlagár alatt van, és bár ez is komoly összeg, még mindig inkább erre költ az ember, mint háziorvosra... A méreteket tekintve pedig bőven alkalmas egy vadkempinges pakk szállítására, ami szintén jó móka.

Ugyan a  csatornának és a hajóknak is jót tett volna még 20 centi víz, de az csak másnap jött, mi meg nem vagyunk telhetetlenek. Végigeveztük, meg kúsztuk másztuk a távot, legközelebb a Hévíz patakon csorgunk le, elsejétől ugyanis már az is evezhető......