Kempingkonyha a semmiből

 Rácsúsztunk a vadkemping/bushcraft mizériára, a kajakok ugyan jól pakolhatóak, de nyilván az ember igyekszik minél kevesebb vacakot magával cipelni, így a felszerelés minimalizálását néhány hét alatt művészi szintre emeltük.

11ae1cec-49cf-4186-9d65-d48a4bdef284.JPEG

Így bármi történik, simán el tudunk indulni 2-3 napos kajakos vadkemping túrákra. Sátor, hálózsák, függőágy és néhány praktikus apróság kell csak. 

img_3315.JPG

Amikor elkezdtük, még javában tél volt, ezért a kertben és egy mátrai kiránduláson teszteltük az addig  tanult/szerzett okosságokat.  

Mit minden ember, mi is zománcos bögrével kezdtük az alapozást. Aztán fára váltottunk, kuksából is lett többféle mintázatú. A könnyű kis faragott ivóbögre azonnal kedvenc lett. Gyorsan beszereztünk egy békebeli viharlámpát, meg egy kotyogós kávéfőzőt, erre építettük fel a mobilkonyhát.

img_4036.jpg

Emellé kempingfejsze és fűrész volt a legfontosabb, utóbbit az egyik evezésnél már nélkülözhetetlenné nyilvánítottuk, amikor hódvárakon kellett magunkat átverekedni. A fejsze/balta kategória viszont lassan gyűjteménnyé válik, kicsi, nagy, egyedi, mindenféle került a sorozatba.

1. Tűzrakás

Az ember egy tűzrakó állat, mindenhol képes magának meleget és fényt varázsolni, a módszereket illetően pedig elképesztő megoldások vannak, amiket érdemes megtanulni.

img_0535.jpg

img_0588.jpg

 Tényleg pofonegyszerűek, a leggyorsabb megoldás például egyetlen farönkből és egy darab drótból készül egy fűrész/fejsze segítségével. A fa hasogatásakor tűzteret kell kialakítani benne (fontos a szellőzés), a darabokat összedrótozni és máris lehet készíteni a főznivalót, esetünkben grillsajtot, ami nem mellesleg brutálfinom.  

 

Az eggyel kényelmesebb megoldás a bushbox, ami gyakorlatilag egy lapra szerelhető kiskályha. Acél lemezekből készül, zsanérokkal szerelik össze, és egy kis lapos csomagként szállítható, bárhova becsúsztatva a hátizsákba. Kb nulla helyet foglal. Összeszerelve pár perc alatt főzésre alkalmas tüzet lehet benne rakni, nyilván a megfelelő óvatossággal, mert szemöldök nélkül lehet ugyan élni, de sokáig fájdalmas.

abee69bd-f1c2-4236-8625-d4a9be0b9295.JPG

Mndenesetre ha minden stimmel, a kis kályha tetején pont 5 perc alatt sül meg a hamburger, tehát 10 perc alatt két embert meg lehet etetni isteni hambival. Ha pedig reggelire van szükség, akkor íme, pár perc alatt ilyen menüt lehet rittyenteni (a tojásokat a húsvétról megmaradt Milka csokitojások kis lila tartójában szállítottuk, jelentem túlélték)

img_2867.jpg

2. Botkenyér

Egy zacskóban magunkkal vitt liszt+só+porélesztő kombót pillanat alatt össze lehet gyúrni kenyértésztává. Kis kelesztés után botra tekerve gyorsan meg lehet sütni. Ahogy a fenti videóban is látszik, egy kempingfazekat oldalra fordítva kész a mini kemence, ha lusta vagy tartani, lehet neki állványt gyártani egy ágból, de tényleg gyorsan megsül, és a végén büszkén menőzhetsz az instagramon a saját erdei kenyérkéddel. 

img_3975.PNG

3. Hússütés

Én abszolút kényelmes vagyok, bepácolva fagyasztom le az útra való ebédet, mire a helyszínre érünk pont kiolvad, lehet sütni. A pácba mustár, méz, fokhagyma, só, bors kerül, és olvasztott vaj zsíradéknak. Ez megy zacsiba, aztán irány a fagyasztó.

c7b6dd55-899e-44af-835d-895c5b8d6d9e.JPG

Érdemes venni egy összecsukható serpenyőt, tök jó élmény a szabadban sütött pecsenye, mindig csorgó nyállal várjuk az ebédet. Zsíradéknak a vaj a legjobb, nem folyik, nem ken össze mindent, cserébe mindennek isteni íze van, ami benne sül. 

4. Kiegészítők

A húzózáras zacskó mindenre jó. Húst páconi, szárazon tartani a fűszereket (az egyadagos só/bors/cukor/méz/majonéz/ketchup/mustár/citromlé hatalmas kincs) és bármit rendszerezni, amit után tényleg szeretnél megtalálni.

A közepes hűtőtáska kb mindent elnyel, ami főznivaló, ami abba nem fér bele, azt kár betervezni, úgysem fogy el, cipelheted vissza.

Egy kis műanyag vágódeszka nálam mindig van, az befér a hűtőtáska fedelébe, és sokmindenre jó, tehát praktikus. Késből pedig csak kicsi, összecsukható van a pakkban, plusz az evőeszköz. Ezek nem foglalnak sok helyet és könnyűek, nem kell 500 méter után káromkodva vonszolni a pakkot. 

NAGYON FONTOS:

1. Szemetet sehol nem hagyunk. Amit lehet, elégetünk, amit nem, azt egy zacsiban hazahozzuk. 

2. Figyeljetek a tűzgyújtási szabályokra! Jelenleg tilalom van, de ha feloldják, akkor irány a vadon!

 Bonus track: vigyetek magatokkal pálinkát. Ha nem jön össze a tűzrakás, télen az legalább melegít.... nyáron meg csak simán jó...

8d8eaf79-c10a-4e6d-84de-74f406e03487.JPEG