Tőserdő, a magyar dzsungel

Sorozat: A Tisza evezhető holtágai I. rész

Ez most egy nagyon részrehajló poszt lesz, bevallom a gyerekkorom jó részét a Lakitelek melletti holtág közelében töltöttem. Nem csak a holtág szépsége miatt tértünk vissza rendszeresen, hanem a hangulat miatt, amit ma egyszerűen retronak titulálnak.

lakitelek-toserdo-furdo-75ea_1_big.jpg

Az elmúlt évtizedekben sokmindent építettek, felújítottak, alakítottak a környéken, de a hamisítatlan Tőserdei hangulat, aminek a 80%-át még mindig a hihetetlen nyugalom adja, megmaradt. 

A térképen jól látszik, hogy a hely mindössze néhány stratégiai ponttal rendelkezik, minden a parti strand és a fürdő tengelye köré épült, de nem is kell több. Pont elég az a 3-4 büfé, a hamburgerkkel, meg a paprikás lisztbe forgatott ropogósra sült hallal, hogy az ember jól érezze magát. A híd mellett szerény csónakkölcsönző, a reggeli futás közben békésen totyogó hattyúcsalád, és a lazán teljesíthető pár kiloéteres evezős túra garantálja a tökéletes pihenést. 

 

 A Holt Tisza tőserdei ága igazi mini dzsungel, a környező ősláp miatt olyan gazdag élővilággal, amit csak kevés helyen lehet látni. Érdemes a túrát kétfelé választani, mi is ezt a megoldást válaszottuk, a magas vízszint miatt ugyanis csak kevés hajó fér át a híd alatt. A szabadstrand felőli oldalon egyszerű az indulás, a lapos partrész agyagos homokkal borított, és lassan mélyül, a másik oldalon viszont sok horgászcsónak és meredek pecáshely közül kell a legkevésbé szívatósat kiválasztani (ha türelmesen keresgélsz, van stég, de mi szeretjük a kihívást, odáig nem mentünk el). A vizen nagyon kell figyelni a sulyomra, időnként felbukkan egy-egy van belőle, de a kis tüskés terméseket simán félre lehet lökdösni. A dzungelhangulathoz hozzájárul, hogy az ősláp laza talajából sok fa dőlt be az elmúlt években a vízbe. Ezek az idő múlásával kisebb zátonyokat képeznek a vízben, így érdemes figyelni rájuk és kicsit kerülni a biztonság kedvéért. 

  Szóval irány a Holt Tisza, és csak hogy reklám is legyen, faházat a parttól kőhajításnyira itt béreltünk, van kerti sütögető, és finom pálinkával fogadtak bennünket. Szemben remek fagyizó, a sarkon, Döme büféjében pedig tökéletesen ropogósra sütik a halat :)