Az ember egy tűzrakó állat...

 Az ember mindenhova enni megy. Ha nem enni megy, akkor is. Ha olyan helyre megy, ahol semmi nincs, ott is megoldja, legfeljebb vakargatja a fejét pár percig, hogy miben, meg hogyan, aztán megoldja, mert az éhség nagy úr.        

                                    

 Minden elismerésem azoknak, akik képesek magokon, fehérjeszeleten, porokon és/vagy póktetemen tengődni a vadonban. Én erre alkalmatlan vagyok, ráadásul rajongok a főzős kütyükért, úgyhogy íme egy kis válogatás a kedvencekből.  Tudom, hogy #maradjotthon, meg Győrfi Pál fanclub, de ha már unjátok a kovásznevelgetést és kiskerti karanténlakomát csapnátok, akkor hajrá, fel lehet turbózni a páncélos pacalpörköltet, és egy szép szelet steak is jobban néz ki a napsütésben, mint a szagelszívó sárga fényénél.

1. Kemping öngyújtó

A gyufa/öngyújtó örök kérdése azonnal eldől, amint megtapasztaljuk egy felhőszakadás vagy egy pocsolya langymelegét. Tudjuk, hogy tüzet rakni művészet, de éhező/fázó művésznek lenni nem vicces, két perc alatt tüzet rakni viszont hasznos, szóval érdemes beruházni egy rendes tűzgyújtó cuccra. matches-kerosene-lighter-multi-function-key-ring-outdoor-waterproof-portable-metal-keychain-petrol-lighters-band-bottle.jpg

Ez a karabineres, övre rögzíthető okosság vízálló, nem veszik el, és még egy palacknyitót is rejt, ha esetleg egy üveg sörrel ünnepelnénk meg életünk első tábortüzét.  7-9 dollárért árulják például itt, érdemes keresgélni, mert akciósan akár egy ezrest is lehet spórolni az árán, az meg beváltható három rendes tonhalkonzervre... 

2. Instant tűz lustáknak

Ez lényegében egy óriás gyertya.  A dobozba viaszt, a viaszba karton elemeket raktak, amik sokáig égnek, nincs is ennél egyszerűbb megfejtés.

radiate-campfire-in-a-can-640x533.jpg

Valahol láttam ekkora dobozban tonhalat, kb kilós kiszerelés lehetett, na ez nincs olyan nehéz, viszont több vacsora elkészítéséhez is elég, sőt, hidegebb estéken kézmelegítőnek sem utolsó.  9-10 dollárért akár 5 órán keresztül képes égni, szóval akár több fogásra is elég. 

3. Szél és pernyefogó lap

Amikor huszadjára gyújtod meg a tüzet, de újra elalszik, amikor sikerül olyan helyre táboroznod, hogy a huzat egy buszt is elsodorna, vagy amikor nem akarod, hogy a fél tábor leégjen, na akkor jön ez a kis kihajtható, elemes lap.

htb1fn0jdqwe3kvjszsyq6xocxxai.jpg

Csak beállítod a megfelelő helyre és tadamm:10 dollárért van egy szélvédett kis helyed, ahol kedvedre kotyvaszthatsz. Tudom, jópofa a kis teáskanna is, de arról majd máskor... 

4. Összecsukható tűzrakó a minimáldizájn jegyében

Négylábú, tűzálló anyagból készült mineknevezzelek. Látványos, viszont főzni nem fogsz rajta. Szalonnazsírral sem túl okos dolog telecsöpögtetni, úgyhogy 23 dollárért marad annyi, hogy látványos annak, aki csak melegedni akar a tűz mellett.

h8300e534cb7c4ca89bbedb5ea5898fb2o.jpg

Nevezzük inkább fotós kelléknek, na de annak tényleg tökéletes....

5. A tökéletes minikonyha

Ázsiai cimboráink mindenre tudnak megoldást, még a magányos túrázó konyháját is megalkották, csak hogy még egy menő kempingcuccra költhessünk. Nőként írom: ez egy szép, és hasznos gázfőző, helyes kis edénnyel, amiben maximum 1 liter leves/marhapöri/pacal tud melegedni (igen, rántottát is lehet benne kutyulni, ha az első botlásnál nem törted össze a tojásokat). 

htb1zcj9qghqk1rjszfgq6y7jxxae.jpg

 Az ára mondjuk 60 dollár, de cserébe rendes ételt ehetsz a vadonban, megkínálhatod a medvéket, cserébe talán  nem tépnek szét. 

Bónusz: a gázpatronhoz ilyen helyes lámpafej csatlakoztatható, 25 dollárba kerül.

hebe0161a7aa34b729e054fee98319913u.jpg

Legközelebb főzni fogunk, kimegyünk a kert végébe, ha túléljük, videó is lesz hozzá. 

Vigyázzatok magatokra és egymásra.